Az akácfa az egyik legelterjedtebb fa hazánkban, amely ugyanúgy hozzátartozik a városokhoz, mint a falusi tájakhoz, a paraszti portákhoz, tanyákhoz…

Észak- Amerikából került Európába a 16.században, és gyorsan teret hódított magának. kezdetben díszcserjeként, növénytani ritkaságként tartották számon és sokáig csak a párizsi botanikus kertben volt fellelhető. Mára mindenütt megtalálható a magas hegyek kivételével, de különösen jellemző az Alföld szikes-homokos területein. Gyors növekedésű, meleg-, és fényigényes. Májusban hozza méhcsalogató fürtös virágait. Talán Önök között is vannak, akik szívesen csipegették le a kinyílt virágokat és ették szívesen ezeket az édes, nektárban gazdag finomságokat.

A májusi éjszakák jellegzetes, bódító illata sokunk kedvence. A semmivel össze nem téveszthető illatot az akác fürtös fehér virágzatai ontják nagyjából egy hónapon keresztül. Ez idő alatt kell begyűjtenünk az őszi-téli időszakra szükséges akácvirágokat, amelyek aztán jó szolgálatot tesznek megfázás, gyomorpanaszok esetén. A régi falusi padlásokon mindig ott száradtak kiterítve az illatos fehér virágok, használatuk sokkal elterjedtebb volt, mint napjainkban.

A virágok értékes hatóanyagokat tartalmaznak: glikozidokat, kámfort, kevés illóolajat, aromás anyagokat.

A virágokból készült forrázat köhögéscsillapító, az őszi-téli hónapokban akár rendszeres fogyasztásuk is javasolt. Ízesíthetjük mézzel, és keverhetjük ribizlilevéllel, apróbojtorjánnal, bodzával, hársvirággal. Érzékenység esetén gyenge hasmenést kiválthat az akáctea.

Régóta az egyik legjobb gyomorsav csökkentőként tartjuk számon, de segít gyomorhurut, gyomorégés, gyomorsavtúltengés esetén is.

Sokan gyűjtik a zsenge kérget is, ezek gyógyhatása hasonló a virágéhoz, de tartósabb fogyasztás esetén enyhe mérgezési tüneteket okozhat.

A friss virágokat a konyhában is felhasználhatjuk. Lássunk néhánypéldát arra, milyen finomságokat készíthetünk akácvirágokból!

Akácvirágos méz

Egy üveget telerakunk friss virágokkal és felöntjük jó minőségű termelői mézzel. Az így készülő akácvirágos (nem akác, mert nem a méhek készítik a virágból!) méz télen remek teaízesítő lesz, de torokfájás esetén is jól jön majd, sőt gyümölcssalátákhoz is isteni lesz.

Akác szörp

Egy nagy fazékba frissen szedett akácvirágokat teszünk (majdnem színültig), egy felkarikázott citromot, majd felöntjük vízzel. Letakarva, hűvös helyen pihentetjük két napon keresztül, naponta többször megkevergetjük.

Két nap elteltével átszűrjük a szörpalapot és gyümölcscukorral, vagy mézzel édesítjük, majd felforraljuk. Ha szeretnénk, hogy színe is legyen, a forralás előtt kevés hibiszkuszvirágot, csipkebogyót adjunk a léhez, ettől nagyon szép, rózsaszínű szörpünk lesz.

Kevés tartósítót adjunk hozzá és szárazon dunsztoljuk ki, így egész télen ihatjuk ezt a különlegesen finom szörpöt. Töménységtől függően hígíthatjuk, és teaízesítőként is használhatjuk. Ha épp szedhető a bodzavirág, akkor néhány virágzatot tehetünk az akác közé, csak arra figyeljünk, hogy ne nyomja el az ízét.

Gyümölcslekvár akácvirággal

Célszerű olyan friss idénygyümölcsöt használni, ami egyidőben érik az akácvirággal. Tökéletes például a szamóca. A két  kilogrammnyi megmosott, felaprított gyümölcshöz nagy maréknyi kinyílt virágot és valamilyen édesítőszert adunk (utóbbit ízlés szerint), és a szokott módon elkészítjük a lekvárt. Ha kész, szűrjük át, hogy a virágmaradványok ne okozzanak gondot és kidunsztolás után mehetnek a polcra. Különlegesen finom!

Akácvirágzselé almával!

Egy dl pezsgőt felforralunk 3 evőkanálnyi akácmézzel, esetleg adhatunk hozzá kevés cukrot is, és hozzáadunk 1-2 dkg akácvirágot. Lehúzzuk a tűzről, belereszeljük egy citrom héját, és beleteszünk 3 kinyomkodott zselatinlapot és az apróra kockázott almát. Addig kevergetjük, ami a lapok teljesen feloldódnak, hozzáadunk még két deciliter pezsgőt és poharakba töltjük. Tálalás előtt behűtjük.

Akácvirágos vaníliapuding

A szokott módon elkészítjük a pudingot és a tejbe 2-3 fürtnyi akácvirágot teszünk. A meleg tej remekül kioldja az akácvirágok aromáját és ettől egészen különleges ízű lesz a puding. Ízlés szerint friss gyümölccsel tálaljuk.

Akácvirágos cukor

Öt deciliter akácvirágot és ugyanannyi cukrot a késes robotgépben összetörünk. Az így kapott keveréket sütőpapírra öntjük, és addig szárítjuk, amíg a cukor „csörgőssé” válik. Utána jól zárható üvegben vagy fémdobozban tároljuk, és sütemények ízesítésére használjuk.

Akácvirág szirup

Két dl nádcukrot másfél dl vízzel összeforralunk. Ha kihűlt, belekeverünk két dl akácmézet és 4 dl akácvirágot. Néhány hétig érleljük, majd leszűrjük.

Vaníliás, akácos túrókrém

A friss túrót akácvirágos cukorral, akácmézzel, frissen reszelt citrom héjával alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk az akácvirágokat, és kevés mazsolát, vagy más aszalt gyümölcsöt. A túrókrémet kenhetjük kalácsra, tölthetjük palacsintába, lepénybe, de csigatölteléknek is kiváló.

Kelt palacsinta akácvirággal

Felmelegítünk 1 dl tejet 3 dkg vajjal, a tűzről levéve belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. Közben kikeverjünk 30 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, 2 egész tojást és hozzáadjuk az élesztős keveréket és a frissen szedett akácvirágot (3-4 fürtnyit). Evőkanálnyi adagokat szaggatunk belőle és mindkét oldalát kivajazott palacsintasütőben sütjük.

Akácvirág palacsintatésztában

A szokott módon sűrű palacsintatésztát keverünk. Belemártogatjuk az akácvirágfürtöket és olajban kisütjük. Porcukorral vagy akácvirágos cukorral megszórva tálaljuk.

Kandírozott akácvirág

A virágokat enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük, és azonnal porcukorba forgatjuk. Sütőpapíron szárítjuk egy-két napig, majd jól záródó üvegben, dobozban tároljuk. Felhasználhatjuk gyümölcssaláták, sütemények, torták díszítésére.

Saláta akácvirággal

A zöld saláta leveleket tálra rendezzük, sült sonka, vagy hús darabokat, esetleg tofut főtt tojás karikákat, almaszeleteket halmozunk rá, sózzuk, borsozzuk, friss rozmaringleveleket és akácvirágokat szórunk rá, végül meglocsoljuk akácvirágos almaecettel.

Akácvirágos almaecet

Két dl akácvirágot, 3-4 evőkanálnyi akácmézet egy üvegbe teszünk és felöntjük 3 dl almaecettel. Világos helyen érleljük kb. tíz napon keresztül, utána leszűrjük.

Akác likőr

Üvegbe teszünk 1 liternyi akácvirágot, 50 dkg akácmézet és 1 liter fehér rumot öntünk rá. Lezárva érleljük világos, hűvös helyen 4-5 héten keresztül. Leszűrve csinos üvegekbe töltjük és akár ajándékba is adhatjuk.

Gyümölcskrém leves akácvirággal

A friss virágokból, cukorból és vízből főzünk egy erős kivonatot (fedő alatt, kis lángon). Közben előkészítjük a gyümölcsöt (epret, almát, cseresznyét, vagy bármit, amit szeretünk, vagy éppen rendelkezésre áll) és rászűrjük a kivonatot, egyet forralunk rajta, tejszínnel vagy gyümölcsjoghurttal behabarjuk, turmixoljuk és behűtjük. Fűszerezni lehet, de figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk el a friss akác ízét.

Azt hiszem, a fenti receptek bizonyítják, hogy az akácvirágnak is van helye a konyhánkban úgy, mint a bodzavirágnak. Most februárt írunk, van még idő rákészülni az akác-szezonra, és ha virágba borulnak a fák, minél több finomságot készíteni belőlük.

Horváth Adrien

A fenti cikket – Horváth Adrien írását - a Herbáció magazin2019/1 számából másoltam.

Kővágó Károly

Létrehozva: 2019-04-26