(Hedera helix)

A borostyán nagyon fontos méhlegelő a mediterrán vidéken, virágai a sok virágpor mellett nagyon jó minőségű a nektárja, amelyik a maga összetételében 50 % cukrot is tartalmaz. A borostyán méznek a hibája, hogy gyorsan kezd el kristályosodni, már a behordás után néhány nappal.

Hipokratész (i.e.460-375.) az orvostudomány atyja hit a borostyán gyógyító hatásában, és úgy gondolta, hogy azok az istenek és a szellemek lakoznak benne, amelyek közrejátszanak a gyógyulásban.

Az ókoriaktól származik az is, hogy a borostyán a termékenység és a halhatatlanság szimbóluma. Az antik időkben gyakran emlegették, mint a házassági hűség szimbólumát, valójában az alapzathoz való tapadása és a tekeredése miatt.

A borostyán örökzöld évelő növény,  erős gyökérzetet  fejleszt, amelyiken apróbb gyökerek vannak, ennek segítségével  kapaszkodik az alapzathoz és sűrű levélzetet hoz létre. A szár akár 50 méter hosszúságúra is megnőhet, gyorsan növekszik, rövid idő alatt benövi és betakarja a teljes házfalat.

Gyökere nagyon szétágazó, levelei szív alakúak, egyszerűek, oválisan hegyesek, bőrszerűek és kb. nyolc centiméter hosszúak, elülső oldaluk sötétzöld színű, ennél valamivel világosabb a levél hátsó oldala. A borostyánt, mint szigetelő anyagot használják, mert télen a falakat melegíti, a külső hőmérséklettől akár 15 %-kal, nyáron pedig hűti akár 30 %-kal jobban.

A borostyán rügyei tojás alakúak, virágai aprók, kétneműek, különös illattal, amelyek hosszú szárakon helyezkednek el. A virág öt porzóból és bibéből áll. A növény szeptembertől novemberig virágzik.

A virágok az illatukkal vonzzák a méheket, de a többi rovart is. A méhek bőséges virágport gyűjtenek, amelyik pótolhatatlan élelem a tél és a tavasz folyamán a fiatal méhek fejlődésében. A virágpor mellett a borostyán minőségi nektárt is nyújt, amelyre a hordástalan időben is szükségük van a méheknek. A borostyán nem a legfontosabb és a legjobb minőségű méhlegelő, de megkerülhetetlen és nagyon fontos a méhcsalád élelmezésének szempontjából, mert nagy mennyiségben elegendő élelmet biztosíthat a téli időszakra.

A borostyán méz nagyon ízletes és kiváló minőségű, egyedüli hibája, hogy gyorsan elkezd kristályosodni, néha akár két- három nap után, de előfordul, hogy nem lehet kipörgetni a lépekből.

A borostyán gyógyhatású, de mérgező növény is, ezért figyelmesnek kell lenni vele!

A cikk a horvát méhészújság (Hrvatska pčela, 2019. novemberi szám) fordítása. Mint érdekességet teszem közzé, egyben érdekelne, hogy van-e valakinek a borostyánnal kapcsolatban egyéb tapasztalata. Különösen érdekes lehet pl. az idei évben más vidékeken mennyire tudták a méhek kihasználni a növény virágzását. (a fotó saját)

Kővágó Károly

Létrehozva: 2019-12-01