Az aranyvesszők a fészkesvirágzatúak rendjén belül az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növények. Magyarországon többnyire a következő félékkel találkozhatunk: Solidago virgaurea – közönséges aranyvessző, Solidago canadensia – kanadai aranyvessző, Solidago gigantea – magas aranyvessző. Terápiás céllal mindhárom felhasználható.

Túl lelkes

A közönséges, vagy erdei aranyvesszőkkel ligeterdőkben, erdők szélén, vízpartokon, magaskórós növénytársulások környékén találkozhatunk. A kanadai aranyvessző dísznövényként is ismeretes. Napos helyen könnyen tartható növény. Terjedő tövű, ezért olyan helyre telepítsük, amelyet fel tudunk ajánlani számára.

Élni és élni hagyni

Rendkívül hasznos gyógynövény, bár az invazív tulajdonsága miatt eléggé elmarasztalják. Talán nem véletlen ennek a növénynek a vonzódása és intenzív terjedése sem. Ennek megértéséhez és elfogadásához alaposabban meg kell ismernünk őt is és magunkat is. Számos megterhelés éri a szervezetet, és a méregtelenítő szervek kénytelenek legtöbbünk esetében rendszeresen pluszmunkákat vállalni. Ezért szerintem időről időre érdemes kúraszerűen alkalmazni ezt a nagyszerű gyógynövényt. Különösen ajánlom január, vagy február hónap idején egy teakúrával átmosni a vizeletkiválasztó rendszert és támogatni a veséket.

Láthatatlan munkálatok

A vese több mint egy kiválasztószerv, és a húgyhólyag sem csak egy ideiglenes víztároló edény. A keleti orvoslás a vesét az életesszencia, az örökítő energia székhelyének tartja, mely a „test – alkatért” is felel. Azért az alkatért, amelyből felépül az egyén ereje, kitartása, a betegségekkel szemben tanúsított védekezőképessége. Ezen túlmenően reagál az érzelmi folyamatainkra is. A húgyhólyaghoz a vesében tárolt energiatartalékok mozgósításának képessége tartozik. Az egészséges húgyhólyag a feltétele annak, hogy sikerüljön kitartanunk terveink kivitelezése mellett, hogy bátran véghez vigyük elgondolásainkat, és töretlenül küzdjünk a céljainkért.

Hatóanyagok: triterpén szaponinok, katechin, flavonoidok, (kvercetin, astragalin, rutin), fenolglikoziddok, illóolaj, dikaffeoil-kinasav, kávésavszármazékok, nyálka, kevés cseranyag, keserűanyagok, nikotinsav.

Drog: a közönséges aranyvessző esetében a növény föld feletti része, szárítva. A kanadai és a magas aranyvesszőt virágzás kezdetén gyűjtjük, lehetőleg a délutáni tűző napsütésben. Erre nagyon fontos odafigyelni, mivel a virágok utónyílnak, és a szöszös rész esetleges irritáló lehet. A virágos szár felső 40-50 cm-ét szedjük, a csokrokat napfénytől védve szárítjuk. Homeopátiás gyógyszer is készül a felhasználásával. A legtöbb esetben biztonságosan alkalmazható.

Hatásai: köptető, hurutoldó, vértisztító, immunerősítő, méregtelenítő, májtisztító, epehajtó, vérnyomáscsökkentő, enyhe nyugtató, görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, vesekőoldó, összehúzó, hasfogó, sebgyógyító. Csökkenti a koleszterinszintet. Gombaellenes hatása kifejezetten a Candida ellen irányul.

Ajánlott: jótékony különféle veseproblémák (vesemedence-, vesegyulladás), valamint húgyhólyaggyulladás esetén. Átöblítéses kúrákra javasolt a vesék és a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél, a húgykő illetve a vesehomok kezelésére, illetve megelőzésére. Segít epe-, és máj bántalmak, vénarendellenesség, reumás panaszok, krónikus bőrbetegségek meglétekor. Védi a kapillárisokat. Hat a vérre, az emésztőrendszerre és az alsó végtagokra. Különböző bélbetegségek esetén is ajánlják. Gyenge lázcsillapító, meghűlések, sőt még asztma esetén hasznát vehetjük. Segít erős menstruációs vérzés esetén. Görcsoldó hatása az epe-, és gyomorgörcs enyhítése mellett a menstruációs fájdalmak csökkentésére is kiterjed.

Az erdei aranyvessző az emberi érzelmi állapotát is kedvezően befolyásolja. Lelki megterhelés, veszteség, csalódás megélésekor igyunk egy nyugtató hatással is rendelkező aranyvesszőteát.

Külsőleg nehezen gyógyuló sebeken segít, csillapítja a vérzéseket. Teájával gargarizálhatunk száj-, és garatgyulladás, valamint köhögés esetén.

Teakészítés: 1-2 kávéskanálnyi drogból egy csésze vízzel készítsünk forrázatot. 2-3 adag fogyasztható naponta.

Sebgyógyító borogatás: 50 g drogot tegyünk egy liter forrásban levő vízbe és főzzük 2 percig. Amint elviselhető hőmérsékletűre hűlt a leszűrt főzet, mártsunk bele egy vászondarabot és borogassuk be vele az érintett testrészt. Naponta két alkalommal használjuk.

Nagy Annamária írása a Herbáció 2019/2 számában jelent meg.

Begépelte: Kővágó Károly

Létrehozva: 2019-07-16