Gondolatforgácsok, ami a gyakorló méhész munkáját segíti - második rész

Közzéteszem Pusztai György méhésztársunk további gondolatait.

Akácrügy kipattanásának megfigyelése március 25-e után a kajszi barack kivirágzásának 3-4. napján. Más barackfajták más időben virágoznak, ezért azokat nem lehet alapul venni.

Mikor korlátozzuk az anyát? Az akácvirágzása előtt 14-16 nappal. Ezt pedig abból tudjuk kikövetkeztetni, hogy a környékünkön, ha van naspolyafa és az első virágjait kidobja.
Naspolya teljes kivirágzása kb.4 napig tart. Tehát a virágzás elejét kell figyelembe venni. Ugyanezt az időpontot megfigyelhetjük a labdarózsa bokron is. A labdarózsa virágjai először zöldek és napról-napra fehérednek. Amikor az első virágok teljesen kifehérednek, eljött az idő az anyák korlátozásának.
Megfigyelések szerint 10 évből 9 alkalommal bejön ez a megfigyelés.

Ha lepényt készítünk a méheknek porcukorból, jó ha tudjuk, hogy a porcukor ne tapadjon össze kőszikla keménységűvé, zselatint kevernek hozzá. A zselatin nem mérgező a méheknek, de mivel nem tudják megemészteni az ürülékükben mint több anyag jelenik meg ebből. A porcukrot kóstolásra úgy érezzük nem édes annyira, mint a kristálycukor.

Sörétes fedett fiasításnál mire legyünk figyelmesek?! Megnézzük a peték lerakásának rendjét. Ha nincs a peték sorában kihagyás egészségügyi – genetikai problémára gyanakodhatunk. Az életképtelen petéket vagy álcákat megeszik a dajkáló méhek.
Nagyobb probléma, ha az anya egyes sejtekbe nem rak petét. Ez arra utal, hogy a méhek egyes sejteket nem tudtak tökéletesen kitakarítani. Ilyen esetbe a sejt belsejét meg kell vizsgálni, mert a nyúlós költésrothadás beragadt múmiái is lehetnek a sejtben, ami ha időben nem veszik észre, az állomány felszámolása lehet a vége. Erre az esetre azért hívom fel a méhészek figyelmét, mert a sörétes fiasítás vizsgálatát nem vesszük komolyan.

Ha költésmeszesedés vagy költéskövesedés jelenik meg a méhcsaládban, gyógyszeres kezeléssel nem tudunk megszabadulni a betegségtől. Ennek pedig az a oka, hogy ez a gombafaj rendkívül ellenálló. Mégpedig azért, mert hármas burokban van a gomba spórája. Ezt úgy kell elképzelni, egy nagy védő ballonban sok cseresznyeszem van, a gombacsíra pedig a cseresznyemag belsejében. Ha a cseresznyemag belsejét akarjuk megsemmisíteni, akkor először a ballont kell megbontani, utána az egyes cseresznyeszemek héját kell megszüntetni, azután jön a mag, amely akkor csírázik ki, amikor a körülmények megfelelnek. Na ezt a csírát szeretnénk gyógyszerekkel elpusztítani.
A csíra képződésének feltételei vannak. Pl. a csíra megérésének ideje 23-25 nap, így a csírák fokozatosan képződnek. A gyógyszernek ezáltal szinte végtelenül hosszú hatástartalmúnak kellene lenni. Ilyen gyógyszer pedig nincs.
Viszonylag hosszú ideig hatásos szer a szalicil, amely 1 gramm/családnyi por alakú mennyiségben a fiasításos léputcákra szórva kb. 2-3 hétre a költésmeszesedést mérsékli, de utána a szalicil felhígulása miatt a kór továbbra is terjed a családnál. A család nem szabadul meg a bajtól.
A költésmeszesedés gombája a környezetben lévő virágokon, növényeken él. A méhek virágpor és nektárgyűjtés közben hordják be a kaptárba. Egyes családok érzékenyek rá, mások nem. Ezért a betegségtől való megszabadulás egyetlen módja az anya csere, méghozzá olyan családtól, amelyik nem érzékeny erre a gombára.
A meszesedés mellett ugyanez az eljárás szükséges a költéskövesedés betegség megszüntetésére is, amely szintén gomba és amely még a méhészre is veszélyes, mert tüdőpenészt okoz belélegzése esetén. Méhesen belüli méhcsalád máshova áthelyezésének egyik gyakorlati módszere.
A szakirodalom azt írja, ha kaptárban lévő méhcsaládot más helyre akarjuk átrakni, akkor a méheket röpkörzeten kívülre kell vinni pár napig, ott röptetni, utána visszahozni és új helyére lerakni. Ezt egyszerűbben is meg lehet oldani, mondhatni kisebb visszarepüléssel, amely jelentéktelennek tekinthető.
A következőképpen járunk el: A műveletet reggel kirepülés előtt kell elvégezni vagy nappal, ha még a méhek nem repülnek. Este nem jó.
A méhcsaládot kijárón keresztül megfüstöljük nem erősen. Ezután újságpapírból vágott papírt ragasztunk vagy rajszögezzünk a kijáróra. Az újságpapírra szeggel 6-8 lyukat szúrunk a kijáró irányába, kisebbet mint, hogy a méhek ki tudjanak rajta jönni. Ezután a kaptárat jól megzötyögtetjük, esetleg megemeljük és finoman ledobjuk. Ezzel a méheknek tudomásukra hozzuk, változás történik. A kaptárat talicskán vagy másképpen az új helyére visszük. Nem baj, ha rázkódnak. Az új helyen a méhek kirágják az újságpapírt, betájolnak és alig pár méh keresi a régi helyén a kaptárat. Ez a módszer nem vonatkozik a télen nyugalmi időszakban történő áthelyezésekre.

Álanyás család anyásítására csak akkor van remény, ha van tartalék kis családunk 2-3 kereten. Műveletet a következőképpen végezzük el:
A tartalék családot kezelőládába tesszük és az álanyás kaptár mellé rakjuk. Az álanyás kaptár kijáróját újságpapírral lezárjuk és szeggel 5-6 nem nagy lyukat szúrunk. A kijáró elé a szálló deszkához egy deszkát támasztunk. Egy nagy lepedőt vagy pokrócot vagy viaszos vásznat terítünk az oda támasztott deszkára, lehetőleg minél nagyobb területre szétterítve. Az álanyás kaptárat kibontjuk és jól megfüstöljük. Egy üres kezelőládát a kaptár mellé helyezünk és a következő műveletet végezzük el: Az álanyás családtól a kereteket elkezdjük kiszedni. A kivett keretekről a méheket a kaptár elé csapjuk, utána a hozott kezelő ládába rakjuk a keretet. Ezt az összes kerettel megtesszük. Az üres kaptárból amennyire lehet a méheket kisöpörjük. Nem baj, ha kevés méh bent marad. A tartalék családot ezután anyával együtt a kaptár közepére a kijáróval egy irányba berakjuk. Az álanyás család fiasításos kereteit a kis család két oldalára rakjuk. A kaptárat bezárjuk. A kijáró előtt lévő méheket, melyeket a keretekről leütöttünk, kiadósan megfüstöljük és magukra hagyjuk. A bent lévő méhek egy idő után az újságpapírt átrágják. Így a kint lévők sorban egyesével bekéredzkednek. Másnap a családot megvizsgáljuk. Meg van-e az anya – általában 80%-ban sikerül.

Akác előtt az anya minden keretet elfogad. Nyáron már sötétebb keretekbe petézik, kivétel ha minden keret világos. Ezért tavasszal minden világos keretet rakjunk be.

Az anya és a munkásméh is nő ivarú. Mi az oka, hogy az egyikből anya, másikból munkás lesz? A fiasítás 3,5 napig pete. A peteburok felpattanása előtt a méhek úgynevezett méh pempőt raknak már petekorban a sejtekbe. Az álcák már a pempőben pattannak ki. 3 nap álca korig (ez a 6. nap) a munkás és az anya álcák ugyanazt a pempőt kapják. Ezután a munkás álcák kevesebbet, az anya álcák mindig több pempőt kapnak. Az anya álcát 10-szer több méh látogatja meg, és még jobb pempőt adnak az álcának. A munkás álcák a pempőt mind elfogyasztják az anyák kikelése után, a bölcsőbe még el nem fogyasztott pempő marad. Tehát az anyát sokkal több és jobb minőségű pempővel látják el a méhek.

 • A kikelt méh: 2 napig tisztogat és táplálkozik
 • 3-5 napig idősebb álcákat etet
 • 5-6 napig a 3-5 napos álcákat etet
 • 6-13 napig méhek etetik az anyát
 • 10-12 naposak feladata a viasz termelés, építés
 • 10-18 naposak nektár sűrítése, virágpor raktározás a feladata
 • 10-21 naposak feladata az őrszolgálat is
 • 21 nap után először virágport később nektárt, vizet, propoliszt hordanak
 • 600 mikrométertől 30 mikrométerig terjedő hullámhosszban, narancstól az ibolyáig lévő színeket látja a méh
 • 100 méternél messzebbről megérzik a méhek az anya illatát
 • A család éves mézszükséglete 70-90 kg, virágporból 25-40 kg.
 • Augusztustól kelt méhek hosszú életűek 180-210 nap, ami azért lehetséges, mert nagy mennyiségű fehérjét halmoznak fel testükben.
 • A téli elhullás kevesebb fehérje elraktározásnak is lehet oka.
 • Tavaszi első vizsgálatkor ahány léputcán van a nép (általában) annyi keret fiasítása lesz akácra.
 • Tavasszal a család napi mézfogyasztása 30-50 dkg. Ha nincs külső hordás vagy etetés rövid idő alatt jelentősen csökken az élelem a kaptárban.
 • A tavaszi serkentő etetés nem hozza meg a várt hatást. Előző évben kell a mézkészletet beállítani.
 • A fiasítás növeléséhez a keretek megforgatása jó módszer.
 • Ha a lép szélén, alján húznak bölcsőt a méhek az a rajzás felébredésének jele.
 • Rajzási lázban lévő családtól fedett fiasításos keretet veszünk el.
 • A méz fedelezése légmentesen zár. NB keretbe 3,5 kg a Hunorba 2,5 kg méz fér bele.
 • Fiasításos fedelezés a levegőt átereszti.
 • 1 kg méh 10 000 egyedből áll, éhes méhekre vonatkozik.
 • 1 léputca méh Hunor 25 dkg, NB 34 dkg, 1 kg cukor 6 dl térfogatú
 • Tavasszal rablás csak rendkívüli körülmények esetén alakulhat ki. Ilyenek az életerejüket vesztett családok, anyátlanság, végleges legyengülés, kipusztulás. Oka a hordás megszűnése.
 • Kutatáskor két füstölővel dolgozunk.
 • A munkássejt 5.37 mm széles és 12,5 mm mély, a heresejt 6,91 mm széles és 15.75 mm mély. A műlépet 5-5,1-5,2 mm szélességben gyártják.

A méhek etetésénél körültekintően kell eljárnunk. Legfőbb szabály, hogy este amikor a méhek elültek szabad az etetést megkezdeni. Ez alól kivétel, ha jelentős nektárhordás van a nap folyamán. Ekkor nappal is megkínálhatjuk méheinket. Az esti etetés kellemetlen munka a későn végzett munka miatt. Nappal is etethetünk ha átalakítjuk az etetőinket. A belső keretek fölötti etetőket át kell alakítani. Az átalakított etetővel a beöntött szirup egy kisebb felületen van nyitva a méheknek. Így kevés méh fér hozzá, ezáltal örömrepülés nem tud kialakulni. Az etetőből lassabban fogy el az élelem.
Az etető átalakítását a kővetkezőképpen kell megcsinálni: Az etető a keretek tetején van elhelyezve. A bakhát rostaszövete és az etető között hézag van, ahol a méhek az etetőbe bele tudnak menni. Az etetőt meg kell magasítani a rostaszövet magasságáig három oldalon, negyedik oldalát nem bántjuk. Így a méhek csak az etető egyik oldalán férnek hozzá a szörphöz. Még így is sok méh férne hozzá az élelemhez, ezért ezen az oldalon egy gátat kell beépíteni a negyedik oldallal párhuzamosan 20 mm-re, amely a három oldal magasságáig ér fel (rostaszövet magasságáig ér).
Gát a méhek beáramlását az etetőbe megakadályozza. A gát kb. 7-8 mm-re ne érjen le az etető aljáig. Lehet, hogy még mindig nagy a gát és a negyedik oldal közötti rés. Sok méh fér még a szörphöz. Ezt úgy kell beállítani, hogy a rés ne legyen több 15 cm hosszúnál. Ezt pedig egy léc darab betételével tudjuk szabályozni. Ha az etetőinket így átalakítjuk, a nap bármely idejében megcsinálhatjuk az etetést.

Létrehozva: 2015-01-28