Gondolatforgácsok, ami a gyakorló méhész munkáját segíti - ötödik rész

Tisztelt Méhésztársak!
Folytatjuk Pusztai György méhész tapasztalatainak közreadását.

Viaszolvasztás préselés módszerrel

Ezt a megoldást a Zalaapáti Méhésziskolából lestük el, és azóta is a legnagyobb megelégedéssel csináljuk. Ehhez a munkához sonkolyt össze kell törni apró darabokra. Az összetömörített sonkolyt 120 l-es műanyag hordókba tároljuk. Amikor egy hordó megtelt wc szagtalanító tabletát rakunk még a hordóba és lezárjuk. Viasz olvasztást nyáron meleg időben egyszer csináljuk egy vagy két napig. Ezt a munkát meleg időben végezzük, így a présre kevésbé fagy rá a viasz. A hordókból a sonkolyt kis 20x35 cm méretű zsákokba tömjük. Kb 200 db zsákba. Amikor a zsákok megteltek előkészítjük a berendezést. Gázpalackkal fűtött üstházban elhelyezett üstben vizet melegítünk csaknem forrásig. Amikor ilyen meleg a víz 6 db zsákot a vízbe teszünk. A zsákok bekötéséhez olyan hosszú spárgát használunk hogy azzal a zsákokat az üst füléhez tudjuk kötni. Merőkanállal a zsákokat a forró víz alá nyomkodjuk, hogy a levegő jöjjön ki a zsákokból és helyére meleg víz menjen be. Míg a zsákok puhára melegednek a 16 literes szőlőprést előmelegítjük forró vízzel. A zsákok kb 6-8 perc alatt átmelegednek, megkezdjük a présbe berakni mind a hatot. A préselést megkezdjük. A lefolyó viaszt egy 25 literes mosófazékban lévő hidegvízbe öntjük ahol megfagy. Az üstöt újabb 6 db zsákkal töltjük fel és melegítjük. A présből akkor vesszük ki a kipréselt zsákokat amikor a következő főzés kész. A présből kiszedett kipréselt zsákokat azonnal kiürítjük mielőtt a maradék belefagyna. Ez a művelet meglehetősen meleg munka. Kis gyakorlattal égés nélkül el lehet végezni.

Egy ilyen művelet kb.12 perc alatt bonyolódik le. A 200 zsákot kb 8 óra alatt préseljük ki amiből általában 150-160 kg viasz jön ki. Ezután a viasz korongba olvasztását több napon át csináljuk. Két napig hűlni hagyjuk a korongokat. Egy napon a zsákokat ki kell forgótárcsás mosógépben forró lúgos vízben mosni, utána padláson szárító kötélen kiterítve hagyjuk megszáradni.

A módszer nálunk bevált. Már sok viaszolvasztási módszert tanulmányoztam és mindig visszajutottam ehhez a módszerhez. Ez az eljárás kb 10% viaszt hagy a maradékban a centrifugálás 17-22% eredményével szemben.

Ennek a hátránya:

1. Míg a művelet megy nem lehet ott hagyni.
  2. A préselés jó fizikai kitartást kíván
  3. Meleg időben vagy meleg helyiségben kell csinálni

Nagy mennyiséget ezzel a módszerrel érdemes csinálni.
Hozzávetőlegesen a berendezés értéke:

• 200 db zsák legyártva 40 000 Ft
  • 2 db üst 25 000 Ft