Szlovákia

Dévénytől Komáromig

2020. június 24 – 28.     (5 nap/4 éjszaka)

Utazás: autóbusszal
Elhelyezés: 1 éjszaka Magyarországon, 3 éjszaka panzióban Felsőszeli-ben
Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

1. nap

Méhész szakmai program

Szállás és vacsora Mosonmagyaróvár környékén

2. nap

Vág völgye, a legszebb várak földjén. Napunkat a Kiskárpátokban kezdjük, Dévény várával, a Pálffy grófok lakták 1635-töl a huszadik század -ig. Majd a Vág völgyében a legendás Beckói várhoz érkeznénk. Végül Trencsén hatalmas vára és szép városa. Ezen a napon a buszból látjuk még Galgóc, Lipótvár, Csejte, Temetvény és Oroszlánkő várait is.

Szállásunk a Mátyusföld egyik kedves falujában, Felsőszeli-ben lesz, magyar tulajdonú családi és családias hangulatú panzióban. (3 éjszaka)

3. nap

Garam völgye, bányavárosok. A Garamszentbenedeki apátság lesz az első megállónk, I. Géza király alapította, a gótikus építészet gyöngyszeme. Útunkat a Garam mesés völgyében folytatjuk. Rövid, de nagyon szép túra a vadregényes Revistye várához. Végül Selmecbánya. Az Unesco világörökség része, Európa legszebb városai közé tartozik. Bányalátogatás, óvár, úton hazafele kis séta Körmöcbányán.

4. nap

Nyitra, Püspökvár, majd Bajmóc, az egyik legmesésebb várkastély pazar berendezéssel. Hazafelé a Nyitra völgyében Nagyappony kastély, a nevezetes Apponyi könyvtárral.

5. nap

Ezen a napon a Felvidék legmagyarabb régiójával, a Csallóközzel és Mátyusfölddel ismerkednénk. Komárom (Komarno), a kettészakított város történelmi városrésze, ami a Felvidéki magyarság szellemi központja. Megtekintenénk a várat, a belvárosban Jókai, Lehár, Klapka György, és mások emlékeivel, az Európa udvar gazdag szobor együttessel. Utána Gúta, hajómalom, a Csallóköz és Mátyusföld határán egyedi műszaki és néprajzi emlék a Kis Duna ágai közt. A Mátyusföld falvain át folytatjuk,Farkasd,Negyed,Zsigárd(Kaszás Attila szülőaluja)Deáki- Szent István kori templom,innét származik a halotti beszéd.

Vacsora

Hazaérkezés a késő esti órákban.

Létrehozva: 2020-01-17