A   M E D V E H A G Y M A

Az ébresztő tavaszi napsugaraktól még alig mozdul meg a sarjadozó élet, a fagypont körüli deres hajnalok még gyakoriak, de ez a nektárt és virágport adó évelő, hagymás vadvirág magára vonja figyelmünket.

A medvehagyma (Allium ursinum L.) 20-25 cm magasságúra is megnő. Halványzöld, hosszúkás leveleinek nyele is hosszú. Virágai ernyőt alkotnak, zöldes, sárgás fehértarkák. Rendesen március végétől április végéig virágzik. Ha későn tavaszodik,  a virágzás belenyúlhat a májusba is. Az erdőt nemcsak változatossá, hanem széppé is teszi.

Alig emelkedik a nappali hőmérséklet 12-16 C fok fölé, a medvehagymát már tömegesen lepik el a méhek, hogy az olyankor szűkös virágporkészletüket pótolják a mindegyre terjeszkedő fiasítás részére.  A virágok bőséges nektárt termelnek. Ezt a méhek szipókájukkal könnyűszerrel elérik és begyűjtik. Ahol nagyobb településen él ez a növény, nemcsak a napi nektárszükségletet tudja megadni a méhcsaládoknak, hanem az erősebb családok sokszor jelentős tartalékot is gyűjtenek, a gyengébbek pedig felerősödnek.

Hazánkban elég gyakori. Megtaláljuk akác, tölgy, bükk, gyertyán, kőris, szil ligetekben, ligetes erdőkben, patakok és források mentén. Talajban nem válogat. Félárnyékon, mérsékelten árnyékos helyeken is kifogástalanul fejlődik, virágzik, szaporodik. Virágzás után a levelek sárgulni kezdenek, leszáradnak, és a behúzódó hagymák a jövő évi kora tavaszi virágzásra felkészülnek. Új, erősebb gyökerek az őszi esőzések megindulásúval fejlődnek. Erősen fokhagymaszagú leveleit Allii ursini herba néven használják (Soó – Jávorka 852. 1.) vértisztitó hatása miatt. Így a magas vérnyomás és érelmeszedés ellen is. A vadaskertnek is hasznos növénye. Különösen a fácánoskertekben van jelentősége, mint kiváló gyomortisztítónak, féregűzőnek.

Elszaporítása nagyon egyszerű és könnyű, mert a kisebb csoportokban kiültetett hagymák rövid idő alatt majdnem kiirthatatlanul elterjednek. Áttelepítésre legalkalmasabb a szeptember és október. Szaporítható magról is, de előnyösebb sarjhagymákkal. A két-három éves sarj – (fiók) hagymák már virágoznak. A medvehagyma mint erdei aljnövény a talajt évek múlva teljesen ellepi.

az írás a Méhészet  1959.szeptemberi számában jelent meg,              írta: Kiss Ferenc   Fertőd

A medvehagyma az egyszikűek osztályán belül a hagymafélék családjába tartozik. Jellemző élőhelye a páratelt környezetű, szerves anyagban gazdag talajú lomberdők, szurdok erdők és patakokat kísérő puhafás ligeterdők. Természetes élőhelye a Dunántúlon jellemző, az Alföldről az erősödő kontinentális hatás miatt kiszorul. Érdekesség, hogy Észak-Amerikában özöngyomként tartják számon. Ázsiában már 4000 éve ismerik mint gyógynövényt. Magyarországon is régóta használják, amit számos népi neve is alátámaszt, úgy mint: sajamás, sarima, poszhagyma.

A medvehagyma hatóanyagai közel megegyezőek a fokhagymáéval, amelyek kéntartalmú vegyületek és ezek módosulatai. A medvehagymában található A, B1, B2, C, E és F vitamin, valamint levelének magas az ásványi anyag tartalma (vas, magnézium, mangán, kálcium, kobalt, cink, szelén). A levelében található allicin miatt antibiotikus hatású, emiatt jól használható gyomor- és bélfertőzések kezelésére. Fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségekre, mivel koleszterin- és vércukorszint-csökkentő hatással is rendelkezik. A levelét tartalmazó teakeverék vérnyomáscsökkentő hatású, sötétzöld színű levelében lévő klorofill kitűnő antioxidáns.

Gyógyászati célra felhasználható a medvehagyma szárítmány (medvehagyma por) vagy tinktúra. Ajánlatos tinktúrát készíteni belőle, mert így megőrzi beltartalmi értékeit, kevésbé csökken a hatóanyag-tartalma, ezenkívül az év minden napján hozzáférhető. Korán nyíló fehér virágzata kitűnő méhlegelő. A különleges aromájú medvehagyma méz a friss növényhez hasonló beltartalmi értékekkel rendelkezik.

A medvehagyma méz fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns ízharmóniájú, csemege mézfajta. Különlegesség! Színe világos barnától a sötétbarnáig terjed. Illata jellegzetes, azonban nem hagyma illatú. Kuncsaftjaink az ízét gyakran hasonlították a marcipánhoz, de "finom szaloncukorhoz" is. Gyorsan kristályosodó méz.

források: http://fagyongymeheszet.gportal.hu/gindex.php?pg=35659083

Létrehozva: 2018-02-01