Propolisz tinktúrát alkohol nélkül

A méhészek többsége, hogy propolisz tinktúrát kapjon, alkoholban oldja fel a propoliszt. Ez vezet minket a gyakorta feltett kérdéshez egyes méhészek, de a fogyasztók részéről is: Lehetséges e propolisz tinktúrát készíteni alkohol nélkül? Természetesen lehetséges. Konkrétan kettő módja van, hogy propolisz tinktúrát készítsünk alkohol nélkül, egyik sem nehéz. Csak követni kell az említett utasítást.

Első módja az elkészítésnek alámelegítéssel történik hőmérő segítségével. Ehhez szükséges lesz egy égő és kettő különböző űrtartalmú edény, hogy un gőzfürdőt készíthessünk. A nagyobb edénybe öntsünk vizet, amelyet felmelegítünk és annak hőmérsékletét 50 oC-on megtartjuk.

Ebbe az edénybe tesszük a kisebb edényt, amely a meleg víztől felmelegszik. Ezután, a kisebb edénybe 200 ml szűz olívaolajat és 10 gramm propoliszt öntünk (az 20:1 arányt tartsuk, ha nagyobb mennyiséget akarunk). 10 perc alatt aktívan keverjük, majd azután gézen vagy valami hasonlón szűrjük át.

Sőt nem lenne rossz kettő alkalommal átszűrni az oldatot. A propoliszt, amely a melegítés során nem olvadt meg lefagyaszthatjuk és később újra hasznosíthatjuk. Az oldatot sötét és hideg helyen tartsuk.

A másik módja az alkohol nélküli tinktúra készítésnek kettő hétig tart. Maga az elkészítés módja hosszabb ideig tart, de egyértelműbb. Ugyan abban az arányban keverjünk olívaolajat és propoliszt egy vékony edénybe (palackba), amelyet sötét helyen tartsunk. Kettő hét alatt naponta 2-3 alkalommal rázzuk át az oldatot, majd végül szűrjük át gézen vagy valami hasonlón.

Amennyiben úgy érzi, hogy az oldat „gyenge” emelje az adagot a fent megírt arány megtartása mellett.

a cikk a szerb méhészújság (Srpski pčelar, 2019.november) 669.oldalán jelent meg, innen fordítottam, Kővágó Károly

Létrehozva: 2019-11-14
Utoljára módosítva: 2019-11-14