R E C E P T E K 1955-ből

M  i  é  r  t     h  a  s  z  n  o  s    a    h  á  z  t  a  r  t  á  s  b  a  n    a    m  é  z ?

Gyerekkorunk kedves emlékei felélednek, valahányszor a mézről beszélünk. De jó is volt az a szép fehér lépes méz, meg édesanyánk sütötte, illatos mézeskalács! A mai háziasszony, a mai szakácsművész meg nem érdemelten elhanyagolja a mézet. Igaz, hogy drágább, mint a cukor, de jóval többet is ér. Rendkívül tápláló természetes szénhidrát. Megérdemli, hogy a háziasszony ne csak a mellékétkezések csemegéjeként, hanem a szakácsművészet tágas mezején mindenhol használja.

A mézzel sok változatosságot vihetünk táplálkozásunkba. Meg a legkényesebb anyagokkal is könnyen keveredik, pl.a keményre felvert tejszínhabbal, vagy tojáshabbal. A mézzel édesített ételek, tészták, gyümölcsök táplálók, könnyen emészthetők. A benne levő, legnagyobbrészt már átalakított (invertált) cukrok rövid idő alatt felszívódnak. Kalória értékük nagy. Örösi Pál Zoltán összehasonlítása szerint: „Ugyanannyi súlyú méz ötször annyi kalóriát ad, mint a tej, háromannyit, mint a hús és kétszer annyit, mint a tojás.”(Méhek között,14.l)

A jó mézben fontos ásványi anyagok is vannak, többek között vas és réz is. Mindennapi táplálékaink közül a tejben kevés van ezekből. Haydak szerint: „Ha csak 100 gramm mézet teszünk 1 quart (0,94 liter) tejbe, vastartalmát egyharmaddal, réztartalmát pedig kb.a felével növeljük.” (Gleanings in Bee Culture 1938.X.625.1.) ezért a mézzel édesített tejeskávé, vagy kakaó igen hasznos gyerekeknek és vérszegény felnőtteknek.

Aki belenyúlhat a mézzel tele bödönbe, ne sajnálja a mézet a gyümölcslevesekből, gyümölcsmártásokból, de főleg a paradicsomból. Jóízű még mézzel édesítve a sárgarépa-, kalarábé-, cukorborsó főzelék, a sokféle nyers saláta, gyümölcsszörp és kompót. A saláták közül különösen jó mézes, ecetes lével a cékla. A pácolt húsok vadas mártása ugyancsak ízesíthető mézzel és citrommal.

Utoljára, de nem utolsósorban említem a kitűnő mézes tésztákat, süteményeket, krémeket. Akár mézzel édesített mákkal, dióval, akár mézes keverékből készítve, mandulával, mogyoróval töltve, mind ízesek, szaporák és könnyen emészthetők. Jó tulajdonságuk még, hogy sokáig eltarthatók. Ezt nem tapasztalatból írom, mert nálam a mézes tészta hamar eltűnik a tálról. A sokféle mézes sütemény mindig kisegíti a háziasszonyt, ha váratlan vendég érkezik. Előre elkészítheti, vasárnap nem kell ilyesmivel bíbelődnie. Némelyik mézes tészta nyersen is eltehető, hideg helyen 3-6 napig is eláll. Ilyenkor tanácsos a tészta felületét zsírral bekenni zsírpapírba csomagolva eltenni. Igen kényelmes, alkalomadtán csak meg kell sütni.

Sok mézes receptem közül szeretettel nyújtok át néhányat.

Gyűjtöttem, terveztem, örököltem ezeket. Próbálják ki asszonytársaim, nem bánják meg.

Mézes szeletek:

25 dkg langyos mézet, 10 dkg porcukrot, egy késhegynyi szódabikarbónát, 1 citrom reszelt héját, 1 teáskanál fahéjat, néhány szem törött szegfűszeget, 4 tojássárgáját összevegyítve habverővel 10 percen át verünk. Azután beleteszünk 10 dkg hosszúkásra vágott, világosra pirított mandulát. Majd belekeverjük 35 dkg lisztnek a felét, végül 4 tojás kemény habjával együtt a liszt másik felét. Megkent, liszttel meghintett tepsibe öntve mérsékelt tűznél kb.fél óráig sütjük. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk.

Puha mézeskalács:

12 dkg vajat, vagy margarint simára keverünk 12 dkg porcukorral. Majd fokozatosan belekeverünk 2 felvert egész tojást, 25 dkg mézet, 1 teáskanál fahéjat, egy kevés szegfűszeget, vagy gyömbért, fél kg lisztet, melybe 1 teáskanál szódabikarbónát is beleszitálunk. Végül folytonosan keverve lassanként hozzáöntünk 3 deci forró vizet. Jól kidolgozzuk. Megkent, liszttel meghintett tepsibe öntjük, mérsékelt tűzön kb. 40 percig sütjük. Ez a mézeskalács melegen is tálalható, nincs szódabikarbóna íze. Mézes tejszínhabbal, vagy tojáshabbal díszíthetjük. 3 deci keményre felvert tejszínbe folytonos verés közben tegyünk bele 1-2 evőkanál mézet, vagy 4 tojás habjába ugyanígy 2-3 evőkanál mézet.

Mézes apróságok:

Fél kg lisztet, 2 evőkanál porcukrot, 1 citrom reszelt héját, 1 teáskanál fahéjat, egy kevés szegfűszeget, 1 teáskanál szódabikarbónát összegyúrunk 10 dkg vajjal, 1 felvert egész tojással és annyi mézzel, hogy jól nyújtható, inkább kemény, mint lágy tészta legyen belőle. Ha kidolgoztuk, fél cm vastagra kinyújtjuk, tetszésszerinti alakokra szaggatjuk, megkent, liszttel meghintett tepsibe rakjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, hámozott fél mandulával, vagy dióval díszítjük. Mérsékelt meleg sütőben sütjük. Ezt a tésztát a fent leírt módon nyersen is el lehet tenni, de akkor a tésztájába még 7 gramm borkő is kell.

Bakó Istvánné

Létrehozva: 2016-08-06